top of page
Vyhledat

Poslední kusy nového CD Renaty Drössler

Cédéčka mizí v historii. Mé příští projekty budou samozřejmě k dispozici na Spotify, Apple Music atd, ale hlavně budou na vinylu.

A na vinylu bude také reedice Motýl něhy uletí, což jsou šansony Jiřího Žáčka


Na mém e-shopu je zatím pouze CD Live, mám jich ještě pár posledních, tedy vzácnost!







Toto je mé páté album „Live“. Je na něm řada nových písní a pár osvědčených šansonových pecek které známe z provedení jiných šansonových hvězd Hany Hegerová, či Marlene Dietrich. Album je ohlédnutím za její takřka patnáctiletou spolupráci s pianistou, skladatelem a textařem Petrem Ožanou.

Vím, že....

Jaká je? Jak ji vidí druzí? I o tom je tahle malá zpověď, kterou zpravidla začíná své šansonové recitály. Zcela logicky právě tahle písnička otvírá také její zbrusu nové živé album. Děkuji

Jeden z nejsilnějších textů, který pro ni napsala Marta Balejová, je o věčném spěchu, honbou za penězi a pomíjivosti lidského života, jehož konec může přijít leckdy nečekaně a nejde zvrátit.


Láry Fáry

Šanson o věčném souboji muže a ženy. Se špetkou nadsázky se v něm určitě tak trochu najde každá žena a to nejen v pohledu na ono milované i kritizované silnější pohlaví.

Nebudu s tebou

S nesmírně mnohoznačným textem, jehož hlavním tématem je ztráta blízké osoby, se v různých rovinách ztotožní zřejmě každý posluchač či posluchačka. Vždyť snad každý někdy v životě zažil nepříjemný rozchod či bolavé loučení s milovanou osobou.

Kožená bunda

Tenhle šanson je životní zpovědí ženy lehčích mravů. Když byla krásná a mladá, brala si od života vše, co jí nabízel. Ve stáří se stává zbožím, které vyšlo z módy, a musí se smířit s krutou realitou.

Čas vypršel

Krach manželství a rozvod je tématem nejednoho slavného šansonu. Jinak tomu není ani v případě téhle autorské písně Petra Ožany, jehož k hudbě i textu inspirovaly vlastní osobní rozvodové peripetie Renaty. Na téhle desce tak právě tenhle šanson patří k těm nejniternějším.

Taka mala

Důkazem, že žena může mít dvě i více tváří a dovede si v mžiku obtočit chlapa kolem prstu, může být také tento šanson. Je zřejmě nejveselejším kouskem celého alba a pochází z meziválečné Francie. Song, který zpívá už léta s chutí v polštině, nabízí jí bezbřehé herecké možnosti a zároveň vždy spolehlivě odlehčí atmosféru na jejích recitálech.

Až jednou přijde

K životu neodmyslitelně patří smrt. Smutná píseň o životě ženy, která svůj tichý boj o štěstí a lásku prohrála. Teprve po její smrti mnohým došlo jak moc jim začala chybět.

Yidishe mame

Smrt dítěte. Ztráta nejbolestivější. Téma silné a nadčasové. Nový text k téhle písni, kterou můžete znát také z repertoáru Hany Hegerové, si inspirována polskou předlohou napsala sama. Snad se jí sílu emocí podařilo v textu zhmotnit. Podle reakcí publika patří právě tahle píseň k těm nejsilnějším v jejím repertoáru.

Čerešně

Tuhle klasiku si pobrukovala už jako "mladé dievča". Teprve po letech, už jako dospělá žena zjistila, o čem text písně vlastně je. Dnes tuhle písničku z repertoáru Hany Hegerové zpívá pravidelně a její posluchači s dojetím s ní.

Poprvé

Typická kabaretní píseň. Ne každá žena má trpělivost se záletným mužem. A co teprve, když jde o pianistu a jeho múzu – zpěvačku. Nemůže to skončit jinak než „tragicky“.

Krásně sis to vymyslel

Takový malý dialog se životem. I k tomuhle textu o běhu času, rekapitulaci a touze prožít život až do poslední chvíle na plné pecky, musí interpret dospět a dozrát. Další z klasických hitů Hany Hegerové, na které publikum reaguje velmi vděčně.

Gastrosex

Podlehnout rozkoši je nádherné a sladké. A co teprve rozkoši z jídla. Předobrazem téhle písně byl vtip o bílém sexu a slastných orgiích při nočních návštěvách lednice. Tyhle " hříchy" jsou blízké snad každému. Možná také proto se publikum u téhle písničky vždy zas a znovu tak skvěle baví.

Co zbylo

Někdo v této písní najde dialog se životem, někdo s partnerem. Spílání životu za prohry, za neúspěchy a bolesti, které přináší. Nakonec zvítězí chuť žít dál.

Až budou v módě

"Svět chce velký prsa mít a my se budem bránit!". Tenhle malý ženský protestsong zvedne vždycky náladu všem v sále bez ohledu na věk i pohlaví. Geniální text Marty Balejové, jí před pár lety přišel do mailu právě v době, kdy se jí nic nedařilo. Splín zmizel hned po prvním přečtení. Tahle písnička už dnes v jejích reciálech nesmí chybět.

Non, je ne regrette rien

Francouzská klasika nesmrtelné ikony chansonu Edith Piaf z roku 1960. Jak sám titul napovídá…Není čeho litovat. Toto je mottem celé písně. Husí kůže...




145 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page